Nissan Leaf 100% elektrik – dijual pada harga RM168,800 seunit

By  |  0 Comments

LEAF Launch

Merasakan kenderaan yang dijana sepenuhnya oleh kuasa elektrik bakal mendapat tempat di pasaran Malaysia membuatkan Edaran Tan Chong Motor (ETCM) nekad membawa masuk Nissan Leaf ke sini. Selepas memperkenalkan kereta elektrik (EV) sepenuhnya ini buat tatapan umum di Malaysia sejak setahun yang lalu, akhirnya ia secara rasminya telah pun dilancarkan semasa berlangsungnya KLIMS’13 yang lalu.

Menurut Nissan, Leaf telah pun disenaraikan sebagai EV terlaris iaitu melebihi 87,000 unit jualan di seluruh dunia setakat akhir Oktober lalu. Ia disebabkan kesedaran masyarakat dunia yang kian terbuka mengenai keistimewaan EV terutamanya di dalam menjamin kesejahteraan alam sekitar, sekali gus memberikan penjimatan pada kewangan.

IMG_8313

“Nissan yakin dan percaya bahawa Leaf mampu memiliki masa depan yang cerah dalam industri. Malah ia bukan sekadar EV yang menawarkan pemancaran sifar, bahkan tidak mengenepikan aspek pemanduan yang memuaskan. Bukan itu sahaja, kami juga yakin bahawa pengguna masa kini lebih bijak untuk membeli sebuah kenderaan yang dinamik tetapi dalam masa yang sama mampu menyumbang kebaikan terhadap alam sekitar. Maka, EV merupakan pilihan yang tepat,”ujar Tan Keng Meng, Pengarah Pemasaran & Perancangan Produk ETCM.

Menurut Ketua Pakar Produk Leaf Nissan Motor Co Ltd, Tooru Abe, “Kenderaan ini boleh digunakan sebagai pengangkutan harian kerana ia sangat praktikal, mampu memberikan keselesaan kepada lima orang penumpang dewasa dan mempunyai prestasi yang terbaik dalam pemanduan termasuk di lebuh raya.”

IMG_8315

Leaf turut tampil dengan hud kompak, spoiler bumbung, bampar belakang dengan peresap udara dan garis sisi ikonik yang digabungkan dengan rekaan lampu belakang. Mempunyai sentuhan rekaan yang lebih menarik termasuklah lampu utama LED dengan refleksi warna biru dan lampu belakang LED. Manakala meter digital juga tampil dengan ‘Kombinasi Berkembar’ yang menarik bagi memaparkan informasi kelajuan, bacaan kuasa bateri Li-ion, anggaran corak pemanduan, dan eco-meter yang mengukur status pemanduan eco anda.

IMG_8317

Manakala ruang kargonya berkapasiti 370 liter dan jika kerusi belakang dilipatkan, ia boleh mencecah 720 liter keluasan. Kerusi penumpang turut dilengkapi dengan ISOFIX dan tiga poin tali pinggang keselamatan.

Ia turut dilengkapi ciri keselamatan termasuk enam beg udara, selain Sistem Brek Anti-Kunci (ABS), sistem brek bantuan (BA), Hill Start Assist (HSA) dan Kawalan Dinamik Kenderaan (VDC). Mempunyai empat mod pemanduan iaitu mod D, mod D-ECO, mod B dan mod B-ECO yang boleh dipilih mengikut corak pemanduan yang diingini.


Leaf juga ditawarkan bersama unit pengecasan di rumah dengan tempoh mengecas semula pek bateri kosong selama empat jam menggunakan unit pengecasan berkuasa 6.6kWh. Jika baterinya dicas penuh, Leaf mampu bergerak sehingga 195km mengikut ujian yang dilakukan oleh New European Driving Cycle (NEDC).

Menurut ETCM lagi, kos penyelenggaraan Leaf juga murah dan mampu memberikan penjimatan sehingga 80 peratus dalam tempoh lima tahun berbanding kenderaan konversional.

Sehingga kini terdapat 15 stesen pengecas EV yang telah dibina di sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, Melaka dan Johor Bahru. Menariknya, pengecas EV ini tidak dikenakan sebarang bayaran. Leaf didatangkan dengan lima warna pilihan iaitu Pearl White, Blue Ocean, Brilliant Silver, Metallic Slate dan Super Black. Sudah pun dijual pada harga atas jalan RM168,800 seunit.

IMG_8314

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *