Honda memperkukuhkan empayar di Malaysia

By  |  0 Comments

Pic 9

Selepas 11 tahun membuka kilang produksi No.1 di Malaysia, semalam Honda telah merasmikan produksi No.2 yang terletak di lokasi yang sama iaitu di kawasan perindustrian Pegoh, Alor Gajah, Melaka. Dengan objektif mahu memperkukuhkan lagi empayarnya di negara ini, pembinaan produksi No.2 yang berkeluasan 49,190 meter persegi hanya mengambil masa kurang dari 12 bulan. Dijangka ia mampu menggandakan produksi sedia ada iaitu sebanyak 50,000 unit kepada 100,000 kenderaan unit setahun dan daripada 200 unit kepada 400 unit sehari.

Majlis penuh bersejarah itu diserikan dengan kehadiran tetamu-tetamu kehormat iaitu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Dato’ Sri Mustapa bin Mohamed, wakil Kerajaan Negeri Melaka, Datuk Wira Hj Md Yunos bin Husin, Duta Jepun ke Malaysia, Shigeru Nakamura serta Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Asian Honda Motor Co., Ltd., Hiroshi Kobayashi.

Pic 10

Menerusi pembukaan produksi No.2, Honda akan memasang lebih banyak kenderaan untuk pasaran Malaysia terutama model kecil dan segmen hibrid yang menyaksikan pertumbuhan kukuh dalam beberapa tahun lepas. Sehingga kini, Honda Malaysia telah memasang City, Civic, CR-V, Accord dan kedua-dua varian Jazz Petrol dan Hibrid di kilang mereka di Pegoh.

Berucap pada majlis pembukaan tersebut, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro Ueno mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia atas sokongan terhadap industri automotif tempatan. “Industri automotif di Malaysia menunjukkan pertumbuhan pesat sejak lima tahun kebelakangan ini. Kami berterima kasih kepada kerajaan atas sokongan yang berterusan terhadap industri, terutama dalam mempromosikan kenderaan cekap tenaga.”

Pic 7

Di produksi No.2 yang baharu ini, Honda juga telah memperkenalkan beberapa teknologi baharu dalam usaha mencapai standard lebih tinggi. Antara yang telah dipasang ialah mesin kimpalan pintar, selain kemudahan mengecat tercanggih melibatkan Robot-Robot Penyembur dan Lapisan Bahagian Bawah Kenderaan (Spray Robots and Under Body Coating). Teknologi-teknologi terkini ini dapat meningkatkan ketepatan bahagian badan dan cat badan serta ketebalan salutan yang berkualiti. Mesin Penguji Multi Pemanduan untuk Kualiti Kenderaan (Multi Driving Tester for Vehicle Quality) telah dipertingkat bagi memastikan ia serasi hibrid untuk memeriksa sistem IMA dan keadaan bateri.

Pic 1

Honda Malaysia juga komited untuk menawarkan produk terbaik dengan lebih pantas, mampu milik dan rendah emisi CO2. Malah konsep ‘Kilang Hijau’ telah dilaksanakan secara aktif dimana peralatan kecekapan tinggi telah dipasang dan pemprosesan dipendekkan untuk penggunaan kuasa yang lebih rendah. Usaha-usaha ini menyokong sasaran global Honda untuk mengurangkan pelepasan CO2 sebanyak 30% menjelang tahun 2020.

Penjualan kenderaan Honda Hibrid adalah bertepatan dengan inisiatif hijau ini. Sehingga December 2013, Honda telah menjual lebih dari 22,000 unit kenderaan hibrid di Malaysia.

Produksi No.1 dan No.2 berupaya menghasilkan pelbagai model melalui penukaran produksi yang cekap. Dalam menyokong aspek peningkatan kualiti dan produksi kenderaan, Honda Malaysia akan terus berusaha untuk menyediakan khidmat pelanggan yang terbaik menerusi penambahan rangkaian pengedarannya. Honda Malaysia mensasarkan untuk memiliki 90 pengedar menjelang akhir tahun 2015.

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *