Mitsubishi Attrage selamat ‘mendarat’ di Malaysia – dijual pada harga yang berpatutan bermula RM59,000

By  |  1 Comment

Attrage SE variant

Selepas ia semakin banyak menjalar di jalan raya di negara jiran, Thailand, akhirnya ‘kembar’ berlainan saiz dengan Mitsubishi Mirage ini tiba di pangkalan Malaysia. Hari ini Mitsubishi Motors Malaysia secara rasminya telah pun melancarkan Mitsubishi Attrage untuk pasaran tempatan.

Dijanakan oleh enjin MIVEC 1.2 liter tiga silinder, nama Attrage tercetus berdasarkan gabungan perkataan ‘attractive’ dan ‘mirage’. Mampu menyalurkan kuasa maksimum sehingga 78PS dan puncak tork 106Nm, Attrage turut didatangkan dengan pilihan transmisi manual lima kelajuan dan INVECS-III Continuously Variable Transmission (CVT).

Mungkin ada yang berpendapat, jentera sedan ini kurang sesuai dipadankan dengan enjin berkapasiti kecil kerana ia memberi kesan terhadap penggunaan bahan api yang tinggi, tetapi perkara ini telah pun ‘disingkir’ sebaik mungkin oleh Mitsubishi. Menurut Mitsubishi, Attrage mampu memberikan penjimatan bahan api yang efisien iaitu 21 kilometer (km) untuk setiap liter berdasarkan ujian yang dilakukan oleh New European Driving Cycle (NEDC). Ia dikatakan sebagai catatan terbaik bagi kenderaan di bawah segmen yang sama. Mitsubishi turut mempertaruhkan teknologi RISE (Reinforced Impact Safety Evolution) di mana ia membuatkan kerangka jentera ini lebih ringan iaitu hanya seberat 875kg untuk varian manual dan 905kg bagi CVT.

Dengan saiz kerangka 4,245mm (panjang), 1,670mm (lebar) dan 1,515mm (tinggi), pastinya Attrage menawarkan ruang yang lebih luas dan selesa berbanding si comel Mirage. Memiliki ruang kaki pada bahagian tempat duduk penumpang di belakang yang lebih luas pasti menambahkan keselesaan.

Menjenguk reka bentuk dalaman dan luaran, Attrage tampil dengan imej yang ringkas. Rekaan di dalam kabin mirip dengan Mirage. Tetapi memiliki sentuhan sporty pada rekaan luaran terutama pada lampu utama dan lampu kabus. Manakala ruang but pula boleh menyimpan pelbagai barangan dengan kapasiti 450 liter atau pun menyamai tiga buah beg golf.

Dibangunkan di kilang Mitsubishi yang terletak di Laem Chabang Industrial Estate, Thailand, Attrage hadir dengan tiga varian iaitu GL, GS dan SE. Di mana model GL adalah varian terendah dan ditawarkan untuk transmisi manual sahaja. Manakala GS dan SE pula dipadankan dengan transmisi CVT sepenuhnya. Kesemua varian turut didatangkan dengan beg udara berkembar, ABS dan EBD.

Attrage SE interior

Untuk varian GS didatangkan dengan elemen tambahan seperti keyless entry dengan butang penghidup enjin, balutan kulit pada roda stereng dan tombol gear, penghawa dingin automatik digital dan alat kawalan pembuka but.

Manakala varian SE iaitu spesifikasi tertinggi pula dilengkapi dengan kit badan, lampu pencahayaan siang (DRL) LED, tempat duduk balutan kulit berwarna hitam dengan jahitan merah, unit audio skrin sentuh 2-DIN dengan sambungan USB dan AUX-in serta kamera undur.

Harga yang ditawarkan untuk Attrage ini sangat berpatutan iaitu dari RM59,212.50 untuk varian GL M/T. Manakala bagi varian GS pula dijual pada harga RM67,978.50 dan SE pula bernilai RM75,796.50. Ia adalah harga atas jalan tanpa insurans dan setiap pembelian bakal menerima tiga tahun atau 100,000km jaminan (yang mana terdahulu) dan juga servis percuma selama setahun.

Dalam majlis pelancaran itu juga, Mitsubishi turut mengumumkan bahawa mereka bakal memasarkan model ASX pemasangan tempatan (CKD) serta memperbanyakkan lagi varian bagi Triton dan Pajero Sport yang begitu mendapat sambutan memberangsangkan.

Spesifikasi :
Enjin : 1.2 liter MIVEC 3-silinder sebaris, DOHC 12-injap
Transmisi : Manual 5-kelajuan atau CVT
Kuasa maksimum :59kW @ 6,000rpm
Tork maksimum : 106Nm @ 4,000rpm
Kapasiti tangki bahan api : 42 liter

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

1 Comment

  1. senangmatch

    September 7, 2022 at 9:49 am

    Baru terjumoa blog ini. Perkongsian info yang menarik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *